انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

این روزها بسیاری از خانم های خانه دار برای تزئین خانه های خود از گلیم استفاده می کنند چرا که این نوع از دست بافته ها، به دلیل داشتن پشم طبیعی گوسفند و رد هنر دست های بانوان روستایی، حس زندگی در خود دارند.

شما هم اگر می خواهید برای خانه خود گلیم انتخاب کنید، باید طرح ها و انواع آنها را بشناسید تا بتوانید تصمیم درست تری بگیرید.

انواع گلیم ایرانی

گلیم ایل شاهسون
مهمترین بافت آنها، گلیم های سسوماک است که در زبان محلی به آن ورنی می گویند. به طور کلی از طرح های هندسی شکسته با رنگ های ملایم استفاده می کنند و کمتر می توان دو گلیم ایل سون را از نظر طرح و رنگ مشابه یافت. بهترین رواسبی در ایران، جل اسب های سون است که به صورت شش تکه با رنگ های متنوع است.

گلیم لری
لرها گلیم های مرغوبی می بافند که بیشتر با رنگ های سیاه، سبز، آبی، سفید با نقوش خاص منطقه مشخص می شود. بهترین بافت لرها خورجین بزرگ برای نگهداری اثاث خانه است. حاشیه آنها را برای آنکه محکم باشد قالی بافی می کنند.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

گلیم هرسین
گلیم هرسین بنا بر ذوق و سلیقه بافنده و شرایط اطراف او بافته می شود. در حاشیه و زمینه، نقش ها ریز و پر بافته می شوند، به طوری که جای خالی در این گلیم وجود ندارد. از پشم بز به علت ضد بید بودن در حاشیه گلیم استفاده می کنند. رنگ های گلیم هرسین عمدتا به سفید، سورمه ای، سبز و قرمز و اخیرا سرخابی محدود می شود.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

گلیم بلوچ
بلوچ ها به دلیل شرایط اقلیمی همیشه با طبیعت در پیکارند و همواره آرزوی برخورداری از منابع فراوان آب و مرغزار را در بافت های خود بیان کرده اند. معمولا سرتاسر گلیم بلوچ از بافت راه راه شکل گرفته که در هر ردیف آن نقوش متفاوت از طرح و رنگ به چشم می خورد. رنگ های تیره مانند قهوه ای، قرمز تیره، شتری و آبی سیر و رنگ های روشن مثل سبز، زرد، قرمز مشخصه طرح های بلوچ اند.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

گلیم خمسه
خمسه از یگانگی پنج ایل شیراز تشکیل می شوند. بافت های سوماک خمسه ده بید نام دارد. متداولترین طرح گلیم ها زمینه ای طبیعی به رنگ تیره است که ستارگانی مورب به صورت لوزی های متداخل روی آن بافت شده است. گلیم های ستاره ای را بیشتر به صورت کم عرض می بافند و بعد به هم می دوزند. گلیم های جدیدتر گاه زمینه ای سفید با عرض بیشتر دارند.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

گلیم سنه
سنه امروزه سنندج نامیده می شود. در هیچ جای ایران گلیم هایی به ظرافت گلیم های سنه بافته نمی شود. طرح آن بیشتر طرح هراتی آمیخته با طرح بوته ای و خطوط مورب در رنگ های متعدد است. زیباترین طرح گلیم سنه، ترنجی در وسط و زمینه ای رنگی دارد و بته ای نیز با ظرافت در آن بافته شده است.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

گلیم قشقایی
رنگ های تند و شاد از ویژگی های گلیم قشقایی است اما رنگ های متضادی نیز در کنار رنگ های قرمز و زرد به کار می رود. نقوش هندسی بخش اساسی طرح های قشقایی است. مانند: هشت ضلعی، ستاره هشت پره تصاویر طاووس، بز، آهو.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

گلیم افشار
طرح مخصوص افشار معمولا ستاره های متعدد روی زمینه ای به رنگ طبیعی یا رنگ سیر است. نقش ها، گل های ستاره ای هستندکه به صورت مورب کنار هم چیده می شوند و به صورت لوزی در هم نمایان می شوند.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

گلیم زرند
دارای بافت چاک دار کوچک است. بیشتر کار عناصر ترک زبان شاهسون است که تعداد زیادی از آنها در این منطقه مقیم شده اند. گلیم های زرند، دراز، باریک و با دوامند. طرح های قراردادی با گل و گیاهی با مو خزنده و گاهی به صورت طرح لوزی مشبک یا دو تا سه ترنج در هم هستند.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

گلیم ترکمنی
گلیم ترکمنی سبک و محکم است. در این گلیم ها رنگ مهمترین عامل است و رنگ قرمز با سایه روشن های مختلف نقش ویژه ای دارد، رنگ های دیگر نارنجی، آبی، سبز و گاهی زرد است. این رنگ های متضاد هماهنگی زیبایی به وجود می آورند.

انواع گلیم, گلیم ایرانی, گلیم هرسین

استان مازندران
در بیشتر روستاهای مازندران نوعی دار افقی مشابه استفاده می شود که به کرچال معروف است و علاوه بر آن از دارهای عمودی نیز در تولید قالی، قالیچه، تابلو فرش و گلیم بهره می برند. آلاشت از مراکز مهم تولید جاجیمچه است.

منبع:


تاریخ : یکشنبه 23 تیر 1392 | 01:12 ب.ظ | نویسنده : پرستو فرقانی طوسی | نظرات
امردرست یکسال و ده ماه و دوروز که ندیدمت و تو چه بیرحمانه از من گذشتی تو قول دادی دیگه نیای تو خوابم عکست رو جا نذاری تو کتابم بیرحمممممممممم


تاریخ : یکشنبه 23 تیر 1392 | 01:08 ب.ظ | نویسنده : پرستو فرقانی طوسی | نظرات

 

اردبیل برای خیلی از گردشگران ایرانی با طبیعت منحصر به فرد و آب و هوای لطیفش شناخته می شود اما شاید کمتر کسی بداند که یکی از جالب ترین نقاط تاریخی کشور در منطقه برای این استان قرار گرفته و در واقع وسیع ترین منطقه تاریخی استان اردبیل و با اهمیت ترین سایت تاریخی مربوط به پیش از تاریخ در شمال غرب ایران به شمار می رود.

 

منطقه باستانی معروف به شهر یری در شمال غربی روستای پیرازمیان در 31 کیلومتری شرق مشگین شهر قرار دارد. جایی در کنار رود قره سو که وسعت آن به 400 هکتار می رسد و از سه قسمت دژ نظامی، معبد و قوشا تپه تشکیل می شود. قدمت قلعه و معبد به 1450 پیش از میلاد و قوشا تپه به 7 هزاره پیش از میلاد می رسد.

 

 

عجیب ترین گورستان تاریخی اردبیل

 

 

محوطه شهر یری اولین بار در سال 1978 ق .م توسط هیئت چارلز برنی شناسایی و بررسی شد. او معتقد بود که عمر بعضی آثار تا هزاره سوم قبل از میلاد، عصر آهن، سفال خاکستری و نخودی و نارنجی هم می رسد.

 

 

چارلز برنی تاریخ اکثریت گورهای این محل را هزاره دوم و اول قبل از میلاد می دانست و حتی پیش بینی می کرد که این تاریخ به هزار سال قبل تر، یعنی هزاره سوم قبل از میلاد هم برسد. با این حال آثاری از سکونت عصر برنز شناسایی نکرده بر این نظریه اصراری نورزید تا این که در کاوش هایی که توسط هیئت دکتر نوبری در آذر 1382 انجام شد، اشیای با ارزشی از داخل گورها به دست آمد که در حال حاضر در موزه باستان‌شناسی خلخال نگهداری می‌شوند.

 

 

عجیب ترین گورستان تاریخی اردبیل

 

 

عده ای از باستانشناسان قدمت این محوطه را تا 9 هزار سال هم تخمین می زنند و معتقدند که سنگ تراشه های از اشکال انسان مربوط به 7 هزار سال قبل از میلاد مسیح در این منطقه موجود است.

 

محوطه باستانی شهر پیرازمیان در کنار رودخانه قره سو قرار دارد. جایی که بر روی سنگ های اطراف آن نقش و نگارهای متعددی با طرح و ابعاد مختلف با ضربه زدن های منظم و دقیق با سنگ های سخت، استخوان حیوانات و فلزات سخت حک شده است. نقش هایی از بزکوهی، انسان درحالت های مختلف و چندین نقش نامشخص دیگر قابل مشاهده اند، تعداد آنها محدود است .

 

 

عجیب ترین گورستان تاریخی اردبیل

 

 

اما در نزدیکی های همین محوطه، سنگ قبرهایی با نقش هایی یک نواخت از چهره انسان هایی که دهان ندارند دیده می شوند که ابعاد آنها از 2مترتا 40 سانتیمتر متغیر است و تعداد تقریبی آنها به بیش از صد مورد می رسد. این محوطه در منتهی الیه دشت مشگین شهر و به فاصله 65 کیلو متری شمالغربی مرکز استان و در 35 کیلو متری شرق شهرستان مشکین شهر و در 2 کیلو متری شمال روستای پیر ازمیان و از توابع بخش مشکین شرقی واقع شده و در آن می توانید یک قلعه وسیع با دیوار دفاعی سنگی از نوع خشکه چین را در کنار محلی برای برگزاری آیین های مذهبی و گورهای باستانی متعدد ببینید. تا به حال حدود 450 گور در این محل شناسایی شده است که ابعاد کوچکترین آنها 3.2 متر و بزرگترین آنها 8.2 متر است. علاوه بر این، یک غار باستانی و تپه های متعلق به دوره های مختلف از دیگر دیدنی های این منطقه است که باستان شناسان زمان زیادی را برای تحقیق در آنها صرف کرده اند.

 

با تمام این ها، این روزها اگر گذارتان به منطقه تاریخی شهر پیرازمیان بیفتد می بینید که وزش باد شدید و طوفان بخشی از محوطه باستانی شهر پیرازمیان را در مشگین شهر تخریب کرده است. طوفان بخش حفاظت شده معبد را بطور کامل تخریب و سایبان محوطه را از جا کنده و به اطراف پرتاب کرده است.

 

 

عجیب ترین گورستان تاریخی   اردبیل

 

 

این در حالی است که مدیر کل میراث فرهنگی اردبیل در سال 84ضمن بازدید از منطقه اعلام کرد که در سال 85حریم شهر یری تعیین خواهد شد و این منطقه باستانی به ثبت ملی و جهانی خواهد رسید. ولی در مرداد سال 85تحقیقات باستان شناسی منطقه تعطیل شد. او در مرداد سال 86اعلام کرد که کار طراحی سازه محافظ انجام خواهد شد اما تا به حال هیچ اقدامی در جهت حفاظت از سنگ افراشت ها انجام نشده است.

 

 

به جز طوفان روزهای گذشته، سرمای شدید زمستان عامل تهدید دیگری برای سنگ های منقش این منطقه است که می تواند آثار تاریخی این تپه را از بین ببرد.

 

 

عجیب ترین گورستان تاریخی اردبیل

 


منبع:tebyan.net




تاریخ : یکشنبه 23 تیر 1392 | 01:07 ب.ظ | نویسنده : پرستو فرقانی طوسی | نظرات

مرجع : فانوس
اسكناس یك تومانی با تصویر ناصرالدین شاه قاجار


    
کد مطلب: 245837



تاریخ : یکشنبه 23 تیر 1392 | 12:51 ب.ظ | نویسنده : پرستو فرقانی طوسی | نظرات

رمـــــز و راز و فوتــــــ و فن کـوزه گری یک شلـــــه زرد خوشمــزه و خوش رنگ و مجلسی
دیزاین فوق العاده زیبای خوراکی ها + دستور پخت

1_میزان زعفران هرچه بیشتر باشه خوشرنگ تر و خوش عطرو طعم تر میشه
زعفران را در آب سرد حل میکنیم و و درب ظرف را گذاشته و استراحت میدهیم تا دم بکشد و رنگ بیشتری بندازه
...
2_
باید از برنج های نیم دانه و خوش عطر استفاده کرد
برنج را پاک میکنیم و یک شب خیس میکنیم احتیاجی به نمک نیست
سپس داخل قابلمه ای آب زیاد ( 5 برابر برنج ) و برنج و کمی کره ریخته باید 1/3 قابلمه خای باشد که هنگام جوش سر نرود و روی حرارت زیاد قرار داده تا جوش آید
نکتــــه :
شله زرد با کره خوشمزه تر میشه
کره از ترک خوردن شله زرد پس از سرد شدن , جلوگیری میکنه .

حرارت باید در حدی باسه که مداوم قل بزنه ولی زود آب برنج بخار نشه
اینقدر قل بخورد تا برنج کاملا شکفته شود سپس شکر اضافه میکنیم ولی زودتر نه ( تاکید میکنم که اول برنج کاملا باز شود سپس شکر را اضافه میکنیم )
اگر داخل شله زرد دانه های برنج مشخص باشند یعنی هنوز کار تموم نشده و برنج کاملا نپخته

3_
بادام باید پوست گرفته و خلال باشد
کمی از بادام را برای تزیین کنار میذاریم و بقیه رو داخل شله زرد میریزیم . شله زرد و شیر برنج مدام باید هم زده بشه .

4_
میزان شکر به دائقه شما در مصرف شکر بستگی داره . البته یک شله زرد مجلسی نباید کم شیرین باشه .
معمولا به ازای یك كیلو برنج : سه كیلو شكر لازمه . یعنی هر چقدر برنج دارین شکر باید 3 برابر بشه ولی ممکنه واسه بعضی دائقه ها زیاد باشه پس حتما تست کنید بعد شکر را مرحله به مرحله اضافه کنید
برای تست و میزان کردن شیرینی و شکر شله زرد نباید داغ شله زرد را تست کنیم باید کمی بکشیم و اجازه دهیم خنک شه تا بتونیم میزان شکر را متوجه شیم .
وقتی سرد میشه شیرینی کمتر میشه .

5_
علاوه بر گلاب ، عرق هل هم شله زرد و شیربرنج رو بسیار خوشمزه میکنه پودر دانه هل هم میشه ریخت ولی عرقش بهتره . و چون طبیعت برنج سرده ، گلاب و عرق هل و زعفران طبیعتش رو گرم میکنه . گلاب و عرق هل همیشه باید در انتهای کار به شله زرد اضافه بشه که عظرش ماندگار تر باشه .
روش ریختن پودر هل توی شله زرد :
باید جداگانه دم کرد و صاف کرد و بعد عصاره را داخلش ریخت چون باعث دیده شدن دانه های تیره نمیشه


6_
وقتی کاملا برنج شکفته شد و وا رفت و شکر و زعفران و گلاب و عصاره هل اضافه میکنیم و هم میزنیم مداوم تا به غلظت دلخواه برسیم ( خیلی سفت نشه ) نزدیک اتمام کار که بودیم , درب ظرف را میبندیم و با شعله کم به اصطلاح دم میذاریم.
سپس از روی حرارت برمیداریم .
موقع برداشتن مراقب باشید اب جمع شده زیر در قابلمه را توی شله زرد نریزید .
سپس خوب هم میزنیم و تا هنوز داغه در ظرف های مورد نظر میکشیم و میذاریم خنک شه
قبل از خنک شدن دیگه تکان نمیدیم چون اب میندازه .

7_
اگر شله زرد حتی کمی ته گرفته باشه نباید موقع همزدن از ته قابلمه هم بزنید چون اگه ته دیگ بسته باشه ته دیگ کنده میشه و قاطی شله زرد میشه .
هم زدن مداوم در حین پخت و حرارت ملایم برای اینه که ته دیگ نبنده .

8_
بعد خنک شدن میتونیم روی آنرا با دارچین و خلال پسته و بادام تزیین کنید .

9_
غلظت شله زرد و شیربرنج رو با خنک شدن میشه فهمید . بهتره قبل از خاموش کردن شعله و اتمام کار ، کمی توی ظرف بکشین و خنک بشه تا بدونین غلظت مناسبه یا نه . البته با تجربه زیاد نیازی به اینکار نیست . این کار برای تازه کارهاست . توجه داشته باشید پس از سرد شدن هم کمی شله زرد و شیر برنج سفت خواهند شد پس خیلی سفت از روی حرارت برندارید .


10_
شله زرد خنک خوشمزه تر است .
توجـــــــــــه:
پس از خنک شدن و موقع سرو اگر از کنار ظرف بردارید باقی آن اب خواهد انداخت .
پس حتما سعی کنید در ظرف های تک نفره سرو کنید

11_
درب ظرف شله زرد نا کاملا خنک نشده هیچگاه نبندید زیرا عرق میکنه . پس از اینکه کاملا سرد شد و دیگه ریسک عرق کردن نداره میتونید نایلون بکشید ولی سوراخ کنید تا عرق نکنه .

12_
نگهداری شله زرد در یخچال بیش از یک روز درست نیست چون همه بوهای یخچال را جذب میکنه و ضمنا کم کم سفت میشه . ولی میتونید مدتی نه طولانی .... در فریزر نگهداری کنید و پس از اینکه بیرون گذاشتید و از انجماد خارج شد استفاده کنید ولی کیفیت جالبی نداره .

نوش جان




تاریخ : پنجشنبه 20 تیر 1392 | 06:17 ب.ظ | نویسنده : پرستو فرقانی طوسی | نظرات
   28 تیر شش سال که عروسی کردیم   البته با تشکر بسیار از همسری که زحمت خریدن وسایل را کشید
 


تاریخ : دوشنبه 3 تیر 1392 | 12:48 ق.ظ | نویسنده : پرستو فرقانی طوسی | نظرات
امروز دلم  خیلی گرفته از همه چی از آدما ااز نامردیها از این زندگی که هیچی با هیچی برابر نیست ای کاش همه خوشبخت و خوشحال بودندتوی دنیا چیزی بنام غصه وجود نداشت اما باهمه اینه خدایا ترا سپاس که ادمهای هستند که مرا دوست دارند چرا باید غصه وجود داشته باشه دلم گرفته هیچی خوشحالم نمیکنه تنها یک چیز ................... کافیست ............کودکی مراکافیست



تاریخ : یکشنبه 2 تیر 1392 | 02:31 ب.ظ | نویسنده : پرستو فرقانی طوسی | نظرات